Kurdról Elszármazottak Társasága

 

Kedves Kurdiak, Kurdról Elszármazottak, KET-tagok!

 

2015. október 17-én a „Szülőföldem: Kurd” könyv megjelenése kapcsán volt egy bensőséges ünnepség, összejövetel a Művelődési Házban nagyszámú kurdi lakos jelenlétében, de számos volt kurdi (elszármazott) is részt vett a rendezvényen. Ott született egy felvetés, mi lenne, ha a Kurdról elszármazottak létrehoznának egy valamiféle szervezett formában működő kapcsolatrendszert egymással és a jelenben Kurdon élőkkel. Az ötletet tett követte.

A 2016. május 21-én megtartott kurdi Falunapra már több mint 50 volt kurdi neve, elérhetősége vált ismertté. A Falunapon megjelent elszármazottak közül kiválasztott hat-tagú csapat javaslattervet dolgozott ki azzal, hogy az őszi kurdi Szüreti Mulatságokra már konkrét szervezeti formával álljon elő a kiválasztott néhány tag.

Az egyesületi forma melletti döntés született. E-mail, telefon, postai úton történt érdeklődés után a 2016. október 01-i rendezvényre ~25 személy jelezte részvételét, végül 14-en a megalakítás szándékát is kinyilvánították, többen pedig a későbbi csatlakozást választották a történések alakulása függvényében. Ily módon 14 taggal kezdődött el a „Kurdról Elszármazottak Társasága” Egyesület szervezése.

Székhelyként (mivel Székesfehérvár és környéki tagok voltak többségben és elnökként Csór községbeli tagot választottak) Csór községet fogadták el. Az egyesületté alakulási kérelem és az Alapszabály (akkori néven: Alapító Okirat) benyújtása a Székesfehérvári Törvényszékre történt 2016. decemberében. Bírósági hiánypótlási, valamint egyéb adategyeztetési okok miatt a jog szerinti megalakulás megfeneklett.

Megkezdődött 2017 nyárutón az újjászerveződés, az eredeti 14 taghoz továbbiak csatlakoztak, 18-ra bővült a létszám. Székhely a javaslatok szerint Kurdra tevődött át, amelynek tényét a falu polgármestere kedvezően fogadta, felajánlotta segítségét a helyszín kapcsán. Ezzel indult útjára az újjáalakulás, és felkészülés (tagok felkészítése, információkkal ellátása) az alakuló ülésre.

A 2017. évi kurdi Falunapon (május 12-én, délelőtt) történt az újjáalakulási Közgyűlés a Művelődési Házban a „benevezett” 18 taggal. (Mellékelten olvasható az alakuló ülés Jegyzőkönyve, illetve a 18 alapító tag névjegyzéke).

Az (újjá) alapítással kapcsolatos okiratok összeállítása után (lévén Kurd tolna- megyei település) a benyújtás a Szekszárdi Bíróságra történt. A viszonylag rövid elbírálási idő után a Szekszárdi Bíróság 2018. július 02-án kelt levelében hivatalosan is bejegyzett egyesületté nyilvánította a „Kurdról Elszármazottak Társaságá”-t. Ez a dokumentum is olvasható mellékelten.

Közre lett adva a KET tagság számára az Alapszabály alapján elkészült Szervezeti és Működési Szabályzat (SzMSz), amely egyesületünk működési feltételeit írja le. Ennek áttanulmányozásával bárki képet kaphat arról, hogy milyen céllal és tevékenységi elképzelésekkel szeretne működni az egyesület. Mellékelten olvasható az SzMSz is. A 2019. évi elképzelésekről (egyebek mellett) a 2018. december 12-én tartott Elnökségi ülésről készült Jegyzőkönyvben olvashatunk (Mellékelten).

 

Kurd, (Csór), 2019. január 31.

KET Elnökség